László Kubala
Fra flyktning til superstjerne
László Kubala gjorde klassereisen fra flyktning til superstjerne og var mannen som gjorde Barcelona for store for Les Corts. Dette er historien om den ungarske superstjernen.
Oppvekst
László Kubala ble født i Budapest i 1927. På tross av sin ungarske nasjonalitet har han alltid beskrevet seg selv som en verdensborger. Moren hans hadde polske, ungarske og slovakiske røtter, mens faren hans tilhørte den slovakiske minoriteten i Ungarn. Som liten ble han kalt «Gutten med ballen» fordi man alltid kunne se han med en ball i beina. Ofte hjemmelagede baller som moren hans hadde laget av papp eller lignende materialer. Han begynte å spille fotball i ungdomsavdelingen til Ganz TE i en alder av 11 år, hvor han tidlig tok nivået til betydelig eldre spillere. Han tilbrakte mange år her, før han som attenåring tok steget til storklubben Ferencvárosi TC. Her spilte han 49 kamper og scoret 27 mål. Han spilte blant annet sammen med Sándor Kocsis, som senere skulle ende ha et lengre opphold i FC Barcelona. Etter den ene sesongen i Ferencvárosi skulle livet til Kubala gjennomgå flere endringer.
Nomadetilværelse
På grunn av obligatorisk militærtjeneste valgte Kubala i 1946 å forlate Ungarn til fordel for Tsjekkoslovakia. Han gjorde det godt for klubben ŠK Slovan Bratislava og ble tilbudt å spille for landslaget til Tsjekkoslovakia. På dette landslaget scoret han fire mål på seks kamper, men det var nok ikke dét han vil se tilbake på som det største med landslagskarrieren for Tsjekkoslovakia. På denne tiden traff han nemlig Anna Viola Daučíkova, som han giftet seg med i 1947. Hva var så spesielt med henne spør du? Hun var nemlig søsteren til landslagstrener Ferdinand Daučík. Daučík skulle vise seg å bli en viktig mann også senere i karrieren til Kubala. Etter 33 kamper og 14 mål for Slovan Bratislava flyktet han i 1948 tilbake til Ungarn fordi han nå hadde blitt kalt inn til militærtjeneste i Tsjekkoslovakia også. Oppholdet i Ungarn skulle dog vise seg å bli svært kort. På tross av at han signerte en kontrakt med Vasas SC flyktet han i Januar 1949 til Italia. Det var ingen enkel oppgave, for den 20 år gamle Kubala måtte smugles ut av landet ved å gjemme seg bak i en lastebil.
Tragedie i Italia
Etter flukten fra Ungarn var Kubala endelig klar for å fokusere på fotballen heller enn utenomsportslige faktorer. Han begynte å trene med Pro Partia, hvor han fort gjorde seg bemerket. Han ble i denne perioden beskrevet som en svært teknisk begavet spiller med en litt lavere arbeidsmoral. Han har selv uttalt at da han så at de skulle drive med styrke- og utholdenhetstrening latet han som at han ikke var klar frem til de hadde satt i gang uten han, så sto han igjen og trikset med ballen på egenhånd til de var ferdige. Ryktene om den begavede Øst-europeeren spredde seg raskt til en rekke Italienske klubber, deriblant FC Torino, et av de beste lagene i Europa på den tiden. Han ble enig med klubben om at han skulle bli med laget på en vennskapskamp mot Benfica i mai 1949, men idyllen i livet til Kubala varte imidlertid ikke lenge.
Fordi sønnen hadde blitt syk måtte Kubala bli igjen i Italia i stedet for å dra med laget til Portugal. Han var dermed ikke på flyet de tok fra Portugal til Italia som krasjet i Superga-høydene utenfor Torino. I den forferdelige ulykken mistet alle om bord livet, som gjorde at laget, om man teller med Kubala, bare sto igjen med tre spillere. Samtidig som denne katastrofen inntraff, hadde det ungarske fotballforbundet anklaget Kubala for både å bryte kontrakten med Vasas FC, forlate Ungarn uten tillatelse og ikke møte opp til militærtjeneste. Dette medførte at han ble utestengt av FIFA i ett år.
Kubala løste situasjonen i samarbeid med tidligere Tsjekkoslovakiske landslagstrener og svigerbror Ferdinand Daučík. De to gikk sammen i Italia og stiftet klubben ‘Hungaria FC’. Dette var et lag som utelukkende besto av flyktninger fra Ungarn som, i likhet med Kubala, hadde endt opp i Italia. Sommeren 1950 dro ‘Hungaria’ på en slags sommerturné i Spania, hvor de møtte RCD Espanyol, ‘Spania XI’ og ‘Madrid XI’ (De to sistnevnte er konstruerte lag for vennskapskamper med blanding av spillere fra forskjellige lag). Denne turnéen skulle utløse en kamp om signaturen til spilleren mellom de to gigantene Real Madrid og FC Barcelona. Det finnes flere historier rundt en angivelig fylletur som skulle lede han på et tog retning Barcelona mens han trodde han var på vei til Madrid, men det hele endte til slutt med at Barcelona overgikk tilbudet han allerede hadde fått fra Real Madrid. I tillegg til å bli klubbens best betalte spiller var det også en del av avtalen at Ferdinand Daučík skulle bli klubbens nye trener. Kubala godtok og var klar for å ta over Katalonia.
Kubalamania
Etter at suspensjonen han ble ilagt av FIFA var ferdig gjorde han debuten sin for FC Barcelona. Det ble fort tydelig hvor enormt god han faktisk var. Fansen elsket han. De elsket måten han spilte på. De elsket personen han var. De elsket suksessen han brakte med seg. I hans første fulle sesong for klubben (1951/52-sesongen) vant de den spanske ligaen, Copa del Rey, Copa Eva Duarte, Latin Cup og Copa Martini Rossi. Disse fem titlene ga laget tilnavnet ‘Equipo de las Cinco Copas’. Kubala var en veldig viktig brikke i dette laget, og spilte i en rolle som kan minne om en offensiv playmaker. Han hadde alle aspektene en offensiv spiller trenger for å være god. For det første hadde han en enorm teknikk og ballkontroll. Han kunne dra av spillere med fart og kroppsfinter, men han kunne også by på hælspark og overstegsfinter i de mest imponerende situasjoner. Slike spillere har alltid appellert til publikum, og Kubala var intet unntak. Han var også en playmaker i verdensklasse. Han kunne finne medspillere på vei gjennom med utenomjordiske pasninger og spilte alltid for lagets beste. I tillegg hadde han en dødelig skuddfot som ga han en x-faktor og lot han lede laget til nye høyder. Det beste eksempelet på denne skuddfoten er at han fortsatt innehar klubbrekorden for flest scorede mål i én og samme kamp etter at han i 1951/52-sesongen scoret 7 mål i en 9-0 seier mot Sporting de Gijón. Kubala fortsatte på samme måte de påfølgende årene og ledet Barcelonas evigvarende jakt på trofeer. Den eneste humpen i veien var et avbrekk fra fotballen på grunn av tuberkulose, som han ble frisk fra etter et lite år. Faktisk ble Kubala så stor i de første årene hans i klubben at hans ankomst fortsatt sees på som den utløsende årsaken til at FC Barcelona måtte oppgradere fra Les Corts, med en kapasitet på 60.000 tilskuere, til Camp Nou, med en kapasitet på 80.000. Den nye storstuen sto ferdig i 1957, klar til å ta imot alle skuelystne som var offer for ‘Kubalamania’.
Trøbbel i paradis
Ved Helenio Herreras ankomst som ny hovedtrener i 1958 møtte Kubala på problemer på grunn av personligheten sin. Den personligheten som gjorde han elsket blant fansen og gjorde han til en slags bohem, ble ikke akseptert av treneren. Røyking og drikking ble det totalforbud mot, og hva spillerne spiste skulle kontrolleres nøye. Det høres kanskje ikke veldig kontroversielt ut i dagens fotball, men på den tiden gikk disse reglene stikk i strid med alt Kubala holdt på med. Disse problemene ledet til at han ble benket i flere kamper de kommende sesongene. Den viktigste benkningen skjedde i semifinalen i Europacupen mot Real Madrid i 1960. Barcelona tapte 2-6 sammenlagt, som førte til at Herrera fikk sparken som trener. Med Kubala tilbake i laget oppnådde Barcelona mer suksess neste sesong. Den største bragden kom i Kubalas siste kamp for klubben, hvor Barcelona slo ut Real Madrid av Europacupen. Det spesielle med dette var at det var første gang Real Madrid hadde blitt slått ut av turneringen noensinne. De vant som kjent de første fem utgavene av turneringen, men falt altså for sverdet til Kubala og hans kamerater. Etter tiåret i Barcelona var karrieren hans i praksis over. Han fungerte som trener i FC Barcelona i to år etter at han ga seg som spiller, før han igjen dro på seg fotballskoene med kortere opphold i Toronto, Espanyol og Zürich. På tross av en landslagskarriere uten de store turneringene eller tallene er klubbkarrieren til Kubala i Barcelona enorm. Han står blant annet igjen med fire ligatitler og fem cuptitler, i tillegg til 256 mål på 329 kamper. Disse 256 scoringene gjør at han fortsatt er en av klubbens mestscorende spillere gjennom tidene.
Kubalas ettermæle
Det er lenge siden Kubala var aktiv fotballspiller, og han døde etter lengre tids sykdom i 2002. Ikke alle yngre Barcelona-supportere har hørt om Kubala engang. Men de som kjenner historien til Barcelona vet allikevel hvor viktig han var. Alfredo Di Stéfano, som må betraktes som en av tidenes beste fotballspillere, og som var aktiv i Real Madrid i samme periode som Kubala spilte i Barcleona, sa følgende:
«László Kubala var en av de beste spillerne noensinne. Han hadde en ren og skinnende spillestil som var en nytelse for tilskuerne. Jeg husker spesielt kameratskapet og lojaliteten han viste som en venn.»
Dette sier mye om hvilken type Kubala var og hvordan han ble sett på av med- og motspillere, men vi må ikke glemme at hans største bragd var å sjarmere og trollbinde fansen. Statusen hans var så stor at han i 1999, på klubbens hundreårsdag, ble kåret til den beste spilleren i klubbens historie. For å sette det i kontekst må vi huske at han da settes opp mot spillere som Diego Maradona og Johan Cruyff. Etter sin død fikk han også en statue utenfor Camp Nou, som i en tiårsperiode var den eneste statuen utenfor stadionet. En passende hyllest til spilleren som gjorde Barcelona for store for Les Corts. Ungareren er et eksempel på en spiller som aldri lot seg påvirke av krig, tragedier eller overdreven oppmerksomhet fra fansen. Han elsket å spille fotball og var fordømt god på det. Kubalas bidrag til klubben bør aldri glemmes, selv om prestasjonene i senere tid har blitt forbigått. En Barcelona-legende i ordets rette forstand!