Hvor man kan kjøpe billetter:
For alle kamper er det viktig å huske på at La Liga ikke fastsetter kamptidspunktet før gjerne innen en måned før kampstart. Både klubben selv og andre videreselgere av billetter kan ofte tilby billetter før kamptidspunktet er fastsatt, så dette bør man være obs på.
For populære kamper bør man holde et øye med når billettene legges ut. Klubben har en funksjon hvor man skal kunne motta varsel før billetter går på salg, men denne har både vist seg å ikke sende til alle som skriver seg opp, samt at slike eposter ofte blir liggende i søppelpost.
1.
Klubbens egen hjemmeside:
Det aller beste stedet å kjøpe billetter er alltid klubbens egen hjemmeside. Der får man lavest pris, da man ikke betaler for en mellomperson. Nytt etter COVID er at klubben har innført et nytt system for å optimalisere alt av setekombinasjoner. Det betyr at generelt sett vil man kun vite hvilken seksjon man sitter. Det er slik at sesongkortholderne kan frigi sine seter inntil noen dager før kampstart, og klubben ønsker derfor å optimalisere alle setekombinasjoner. Dog garanteres det at man ihvertfall får sitte to-og-to ved siden av hverandre, og at hele gruppa sitter i nærheten av hverandre
Når fristen for å gi fra seg billettene sine har passert for sesongkortholderne, vil det være mulig å se akkurat hvor man sitter før man kjøper billetter. Man kan derfor vente helt inntil kampstart med å kjøpe billetter dersom man ønsker å vite akkurat hvor man skal sitte, da Camp Nou stort sett ikke selges helt ut. Men man bør ikke gjøre dette for storkamper, herunder kamper i Champions League, El Clásico, mot Atlétco Madrid, og om det generelt er stor hype rundt en kamp. (Eksempelvis var det stor etterspørsel etter sesongens serieåpner mot Rayo Vallecano).
Uavhengig av om man kjøper tidlig eller tettere på kampstart vil man få billettene tilsendt på epost noen dager før kampstart, senest 24 timer før avspark.
2.
På stadion:
Det er også mulig å kjøpe billetter når man kommer ned til Barcelona by. Klubben har noen utsalgssteder rundt om, hvor det mest kjente er klubbens egne billettkontorer utenfor stadion. Det er forsåvidt ingen åpenbare fordeler med dette sammenliknet med klubbens hjemmeside, annet enn at personalet i skranken kan gi noe hjelp. Priser og utvalg vil være det samme som på hjemmesiden.
3.
Vidersalgssteder og reisebyrå:
Flere reisebyrå tilbyr pakker som gjerne inneholder flybilletter, hotellovernatting og kampbilletter. De fleste norske reisebyrå er pålitelige, og vi i redaksjonen har ikke vært borti noe svindel eller liknende.
Andre som videreselger billetter er sider som StubHub, Viagogo, m.m.. Dette er enten selskap eller enkeltpersoner som videreselger billetter de har fått tak i. De fleste sidene har billettgarantier, men metode for overlevering av billetter kan variere fra digitale billetter på epost, forsendelse av fysiske billetter via brevpost, eller at man må møte opp fysisk for å hente billettene før kamp. Dette kan medføre noe ekstra stress før kamp. Man må også belage seg på å betale mer billettene da de som videreselger ofte ønsker å selge med fortjeneste, siden du kjøper via tar sin andel, samt at man ofte får en ekstra runde med moms. Dette alternativet anbefaler vi kun å gjøre på kamper hvor det er vanskelig å få tak i billetter, eksempelvis El Clásico eller utslagsrundene i Champions League.
BARCELONA BY
Barcelona, hjertet i Catalonia og én av verdens aller fineste byer. På nord-østkysten av den spanske halvøya, ca. 12 mil sør for Pyreneene ligger denne vakre solbyen perfekt plassert mellom to fjell og langs stranden. Byen er autismevennlig lagt opp rent arkitekturmessig med sine kvadratiske bygårder og gateoppbygning, og med gaten Diagonal som går på tvers som et sverdhugg gjennom hele byen fra syd-vest til nord-øst.
Byen med snaue 2 millioner innbyggere er så spekket av severdigheter at det tar flere uker å oppleve alt. Samtidig er den perfekt til helgeturer med shopping, unik arkitektur, fotball, byliv og sand mellom tærne.
SEVERDIGHETER:
Et av verdens mest kjente landemerker er Sagrada Familia, katedralen påbegynt i 1883, tegnet av byens største arkitekt Antoni Gaudí. Basilisken ruver høyt over gateplanet midt i byen, med sensasjonell utsikt ned mot stranden eller opp til fjellene fra ett av dens mange spir. Gaudí har også designet en helt fantastisk park ved navn Parc Güell samt bygningene La Pedrera (Casa Milá) og Casa Batlló med mer.
Verdt å nevne er det flotte olympiske annlegget på toppen av fjellet Montjuïc. Ved foten av fjellet ligger også Plaça d’Espanya med sine nydelige fontener som strekker seg fra nasjonalpalasset hele veien til den tidligere tyrefekterarenaen Arenas (nå shoppingsenter).
I byens hjerte ligger Plaça Catalunya, bosatt av hundretusener av duer, hvor verdenskjente La Rambla-gaten trekker deg gjennom folkemengden ned til havna. Der finnes både lekre hoteller, søndagsåpent kjøpesenter, akvarium, gondolheis og begynnelsen på strandlivet etter noen hundre meter forbi luksus-yatcher og seilskuter. Strendene i Barcelona er både flotte og godt besøkte store deler av året.
Parc de la Ciutadella er også å anbefale. Det frodige grøntområdet huser forøvrig mange hundre halvtamme papegøyer, en stor dyrehage og mye stilig arkitektur på veien opp til Arc de Triumf (triumfbuen). Mellom Parc de la Ciutadella og La Rambla ligger gamlebyen med sine bemerkelsesverdige trange gater på kryss og tvers før det hele åpner seg opp midt i kaoset med en nydelig katedral.
I motsatt ende av byen ruver fjellet Tibidabo med sine 512 m.o.h. med blant annet en fornøyelsespark og en nydelig katedral. På vei dit fra sentrum kan man svinge innom nevnte Parc Güell eller ta en avstikker i retning ærverdige Camp Nou (nå Spotify Camp Nou).
Kollektivtrafikk
Metro med sine lettforklarlige linjer som dekker hele byens kjerne, med svært hyppige og stort sett pålitelige avganger, samt relativt rimelige priser er absolutt å anbefale. Buss kan virke mer fremmed for ukjente turister, samtidig som dette tilbudet gir langt mer sightseeing for pengene og går hele natta (metro er stengt om natten). Taxi er blitt mye dyrere de siste årene og dersom man ikke er lokalkjent eller snakker spansk/katalansk kan det bli enda litt dyrere enn nødvendig, selv om det er milevis fra prisene fra lørdagskveldene i Oslo og omegn. Sykkel, elsparkesykkel, segway osv. florerer det av via utleiesteder med bortimot null risiko og lav dagspris. Man må dog forvente å legge igjen et depositum som kan svi litt for studentene. Leie bil er en kjempeidé hvis man vil ut av byen og opp i fjellene, men dersom planen er sentrumsutforsking gir dette bare hodebry og parkeringskaos. Barcelona er i tillegg til Metro lagt opp med egne toglinjer under og over bakken hhv. innad i byen og ut av byen, med muligheter for enkelt å komme seg til og fra f.eks flyplass. I tillegg finnes det “tramvía” (trikk), taubane, gondol og diverse annet for de som ønsker det.
MAT & DRIKKE:
Smak og behag er en ihjelbrukt floskel, men ikke desto mindre riktig. Noen liker tapas, andre foretrekker italiensk, mens indisk eller amerikansk tex-mex øker spyttproduksjonen for enkelte. Å anbefale eller fraråde bestemte spise- eller drikke-steder blir derfor som å jobbe dobbelt som fotballdommer og parkeringsvakt, nemlig fryktelig utakknemlig.
Likevel vil jeg driste meg til å anbefale noen helt særegne barer du trolig ikke finner som tips på mange andre nettsider. Først ut er takterassen til hotellet Sercotel Rosellón rett ved Sagrada Familia. Der får du gode drinker og en uslåelig utsikt, men du må reservere en uke i forveien. Er du på jakt etter noe helt fullstendig særegent vil jeg peke deg i retning av den pekende (ja faktisk) Columbus-statuen i havneenden av La Rambla. Går du fra statuen i retning Plaça Catalunya på høyre side av veien vil du raskt se et skilt over en gate inn til høyre hvor det står “Museo de cera” (voksmuseum – forøvrig sprøtt nok til at noen vil få glede av å besøke dette) og “El bosc de les Fades” (feenes skog). Dette er en magisk liten bar hvor skogen regelrett vokser gjennom interiøret.
Vinelskere og drinkentusiaster vil også trives i Barcelona by (BcN). Byen er nærmest stablet med vinbarer, puber og restauranter, kun avskilt med minibanker og noen turistfeller. For de som foretrekker det mer autentiske katalanske kan de traske en runde rundt i El Raval, bydelen syd for Plaça Catalunya (på høyresiden om du går nedover La Rambla retning havnen). Med sine trange gater fulle av små butikker og matsteder, små søte parker og åpne plasser med uteservering og den nærmest besynderlige lukten av urin er dette stedet unikt på alle måter. Byens mer promiskuøse klientell frekventerer også ofte disse gatene på nattestid sammen med enkelte grupper av lommetyver, så vær litt obs på det. Mathallene i Barcelona er også fantastiske og helt spesielle og absolutt verdt en visitt.
SHOPPING:
Byens kompakte utforming gjør at det som er en gigantisk millionby oppleves nesten mer som en svær landsby når man labber rundt med (forhåpentligvis) godt fottøy. Det bortimot totale fraværet av skyskrapere bidrar også til en unik stemning og flytter fokuset over på de uttallige gatene med vakre utsmykninger og flotte arkitektoniske perler eller de mange hundre nydelige små parkene og plassene rundt om i byen. Kjøpesentre finnes de mengder av, noen bedre enn andre. F.eks er Maremagnum (ved havna i bunnen av La Rambla) søndagsåpent, mens Diagonal Mar nok er et bedre senter og ligger kun noen morellsteinspytt fra stranda nord-øst i byen. L’illa Diagnoal, Arenas Mall, El centre de la Vila og de mange ulike Corte Inglés (relativt dyrt) er andre alternativ, spredt godt over hele byens kjerne. Verdt å anbefale er kjøpesenteret Gran Vía 2 retning flyplassen med sin unike stilart og oversiktlige utforming i et område med langt færre turister. Ved Glóries ligger det også et finfint kjøpesenter, dog plassert rett ved det som minner om en gigantisk fargeskiftende glassdildo (høyteknologisk skyskraper v/navn Torre Agbar designet av en franskmann).