FC Barcelona er kanskje den mest omtalte fotballklubben i verden. I mange år har det vært med positive fortegn, men de siste årene har nyhetsbildet vært preget av forferdelig økonomi i klubben. 1:1-regelen og 1:4-regelen er de mest kjente uttrykkene, og det førstnevnte ser nå endelig ut til å bli en del av klubben igjen.

1:1-regelen er kort forklart en finansiell regulering som sier noe om hva en klubb kan bruke av sine inntekter. Det er et verktøy som rett og slett skal sikre finansiell stabilitet hos klubbene. Dersom en klubb inngår i 1:1-regelen, gir det klubben anledning til å bruke like mye penger som den tjener på spillersalg, sponsorinntekter, inntekter på kampdag, TV-rettigheter og lignende.

2021 ble et dramatisk regnskapsår for Barcelona. Klubben hadde i årene før brukt enorme summer på lønninger og spillerkjøp, og da Covid-19 banket på dørene og store deler av inntektene som følge av dette ramlet bort, havnet klubben i en økonomisk krise. Det hjalp heller ikke at klubben leverte svake sportslige resultater i denne perioden.

1:4-regelen

Alt dette gjorde at klubben ble satt på 1:4-regelen. Med andre ord kunne Barcelona først bruke £1 etter at de hadde tjent £4. De resterende £3 måtte da gå inn på gjeldsposten. Eksempelvis er et spillersalg på £50m veldig bra, men når man kun kan bruke £12,5m av et slikt salg på nye investeringer, er det åpenbart vanskelig å få en allerede svak og rotete tropp til å bli bedre. En annen negativ faktor med å være i en slik regulering er at klubben havner i en posisjon der de må selge spillere, og dette er et dårlig forhandlingskort opp mot kjøpende klubber, som vet at klubben er avhengig av å selge. Det har med andre ord vært en fryktelig tøff periode for klubben, noe som gjør seriegullet fra fjoråret enda mer imponerende.

Så skal det samtidig sies at disse «spakene» Laporta trakk i (salg av egne verdier i klubben) kortsiktig har hjulpet klubben å investere i troppen, men det er en annen sak.

Nike

Så, tilbake til overskriften. Nå er klubben etter alle solemerker tilbake til 1:1-regelen. Laporta og resten av de ansvarlige på økonomiavdelingen har jobbet hardt for å få dette på plass i lang tid nå, og nå ser det endelig ut til å bære frukter. Det er primært to faktorer den seneste tiden som har gjort dette mulig. For det første har klubben blitt enig med Nike om en ny sponsoravtale. Dette er en 10-årsavtale som gir klubben solide inntekter i disse årene. Samtidig er det inkludert en lojalitetsbonus, som skal gi klubben et umiddelbart innskudd på £100m. Så kan man selvfølgelig spørre seg hvor lurt det er å tegne en sponsoravtale med varighet i 10 år, men når Barcelona er avhengig av å få inn penger raskt med en slik lojalitetsbonus, vil det naturligvis være noe man må gi tilbake til den andre parten.

Libero

Den aller siste avtalen Laporta og gjengen har fått til, er de såkalte £40m i «Libero-avtalen». Denne avtalen er en del av de såkalte spakene, eller salg av klubbens egne verdier om du vil. I dette tilfellet er det salg av 10% eierskap av Barça Studios, som er verdsatt til £100m. I fjor inngikk Laporta en avtale med Libero, en fotballfinansieringspartner som skulle betale de nevnte £40m som en førstegangsbetaling, og deretter de resterende £60m på et senere tidspunkt samme år. Disse betalingene kom aldri, noe som har skapt utfordringer for klubben i den finansielle jakten på 1:1. Nå har Barcelona inngått samme avtale, men denne gang rapporteres det at avtalen er inngått med allerede partnere i klubben. Spotify, Nike og Aramark er angivelig de tre selskapene som sammen skal spytte inn £100m for dette 10% eierskapet i Barça Studios. Siste rykter indikerer at de avtalte £40m nå er mottatt hos klubben, noe som skal være det siste som mangler for at Barcelona igjen er tilbake til 1:1, og med det kan operere noenlunde på like vilkår som resten av de største klubbene i Europa. De resterende £60m rapporteres på vei inn i løpet av de nærmeste dagene.

Det er viktig å påpeke at klubben fortsatt har mye gjeld, og økonomien er fortsatt ikke er helt slik den bør være. Samtidig er det å være på 1:1 en indikator på at økonomien i en klubb er sunn, noe som gjør at de allerede gigantiske inntektene Barcelona genererer forhåpentligvis kan brukes på gode spillerinvesteringer og ellers andre investeringer som igjen kan gjøre klubben til det sportslige maskineriet det skal være.