Det er potensielt 14 kamper igjen av sesongen til Barcelona på tvers av alle konkurranser, og ingenting tyder på at vår nummer 10, Ansu Fati, ser til noen av de minuttene på banen. Fati snøret på seg skoene sist mot Barbastro i 3. runde av Copa del Rey , hvor han kom inn i det 62. minutt på en 4-0 ledelse. Siden sesongen startet opp igjen har Fati sitt navn vært mye i mediene. Spilleren har både vært utelatt fra spillertropper og inkludert, og nå skadefri over en lengre periode reiser spørsmålet seg; hvor gikk det galt?

Ansu Fati tar verden med storm

La oss spole tilbake tiden noen år, før vi ble blendet av talentet til Yamal, Cubarsi, og klubben sårt trengte et friskt pust på banen. Inn kommer Ansu Fati, et La Masia produkt som skal ta klubben med storm. Fati debuterte for klubben, bare 16 år gammel tilbake i 2019. På tiden ble Ansu klubbens yngste målscorer i La Liga og i Champions League sin historie. Raskt etablerte Fati seg i laget til Valverde, og ble kjent for sin tekniske dyktighet og målteft.

Sesongen kulminerte i en andreplass på pallen til Goldenboy prisen, like bak vår landsmann Erling Braut Haaland. Spilleren vant ikke bare trofeer for klubben under sin kometstart på karrieren, han vant hjertene til supporterne. Det er ingenting som fryder et Barcelona hjerte mer enn å se en vanvittig talentfull fotballspiller gå gradene i akademiet, og innta A-laget med bravur, det gjorde nettopp Fati, og fotballverden kunne ikke ignorere det.

Den tidlige suksessen ble belønnet med debut på det spanske landslaget, og ble med det Spania sin yngste målscorer gjennom historien i sin kamp mot Ukraina samme året. Alt tilsa at Ansu var det neste store innen fotballverden, og klubben kunne begynne se lyst på en fremtid etter Lionel Messi. Klubben belønnet spilleren med ny kontrakt for å fekte vekk andre klubber og låse talentet til Barcelona, og har siden da blitt fornyet nok en gang i 2021. I dag er Ansu den 3. best betalte spilleren i troppen med en kontrakt som strekker seg til 2027.

Skadene og fallet

November 2020 skulle bli skjebnesvanger for Ansu. Under kampen mot Real Betis pådro Ansu seg en rift i menisken i venstre kne, videre undersøkelser skulle bli kanskje dommen for Ansu sin karriere. Han måtte under kniven. Når skaden først hadde funnet sted var det innledningsvis en rehabiliteringsperiode på 4 måneder som var prospektert, det endte med 10 måneder. For en spiller i fysisk og teknisk utvikling skulle disse 10 månedene på sidelinjen være Fati sin største utfordring hittil i karrieren, og store deler av 2020-21 sesongen gikk ut vinduet for den unge kometen.

Etter å kommet tilbake fra kneskaden, pådro Fati seg en rekke hamstrings skader i høyre ben som sidelinjet spilleren i flere perioder fra november 2021 til og med mars 2022. Xavi overtok som trener i Barcelona, og Fati sin utilgjengelighet så Barcelona seg nødt til å forsterke stallen. Spillere som Raphinha og Ferran Torres kom inn dørene, samt Dembele sine prestasjoner og tilgjengelighet økte, og summert gjorde ulike faktorer det enda vanskeligere for Fati å etablere seg på ny etter hvert skadeavbrekk.

Skadene ville ikke ta slutt med det første, og når Xavi ikke lenger så Ansu som en del av sine planer, og med økonomiske begrensninger for klubben, måtte ledelsen se seg nødt til å flytte på spilleren. Det endte med et lån til Brighton, hvor skademarerittet heller ikke skulle stoppe. Skadene opptil utlånet hadde gjort stor skade på spillerens selvtillit og utvikling, og behovet for å finne rytme hadde aldri vært større. Håpet til klubben var at utlånet skulle revitalisere Fati. Det har hele veien vært klubbens og spillerens ønske å oppnå suksess i Barcelona, det sår det ingen tvil om.

Brighton utlånet

Sesongen 2023-24 skulle Ansu angripe en ny liga og mange stilte seg overasket til destinasjonen. De Zerbi sin fotball tydet mye på at dette kunne være nettopp det Fati trengte, få være frontmannen til et spennende Brighton lag som ville underholde og angripe med fotballen sin. Brighton var tungt investert i lånet, og dekket opptil 80% av den ganske store lønningen som fulgte talentet, noe som ikke la noe demper på forventningene til det skadepregede talentet.

Først mot Manchester United fikk Ansu sin deby for klubben, en kamp som Brighton kom seirende ut av. Det var lovende tegn innledningsvis for Fati, og samme måneden satt Ansu sitt første mål for klubben i en kamp mot Aston Villa, den kampen endte dog med tap tross scoringen. Dessverre som mye av tiden i moderklubben ble også utlånet preget av nye skader. En leggskade som kom i november, og kanskje en Premier League klubb sin travleste tid på året, satt Fati ut av spill i omtrent 70-dager.

Etter skaden var trener De Zerbi tydelig ikke fornøyd med treningsnivået til Ansu, og utalte at det kreves mer på et profesjonelt nivå. Treneren var tydelig i media fra ankomsten at han følte på et overveldende ansvar for utviklingen til spilleren, og ville gjøre alt i sin makt for at han skulle lykkes. Videre uttalte De Zerbi at Ansu var en sensitiv person, og måtte ta innover seg forventningene som stilles til han, for det han presterte var ikke nok for klubben eller hans egen utvikling.

Bori Fati – En bekymret forelder

Man kan si mangt og mye om Bori Fati, Ansu sin far. Først og fremst er han nettopp det, far og forelder. Mediedekningen av spilleren, og oppmerksomheten som følger en slik kometkarriere har ikke holdt familien utenfor bilde. Bori Fati, har på godt og vondt uttalt seg i media ved flere anledninger. Først og fremst har det handlet om misnøyen mot klubben og den manglende spilletiden hans sønn har fått i etterkant av skadene.

I mars 2023 kritiserte han klubben, og mente at Fati hadde hatt godt av en forandring og et skifte, men sønnen var ikke enig. Det var en tydelig frustrasjon over da trener Xavi, men han påpekte at spilleren selv ikke var misfornøyd. Som far uttalte Bori at han var veldig sint, både på trener og klubb. Dette falt ikke i god jord hos klubben, og la ytterlig press på spilleren. Videre i intervjuet påpekte Bori at Ansu bærer draktnummer 10 (et draktnummer som i Barcelona bærer nok press til å knekke enhver spiller), og at det alene skulle føre til mer spilletid enn hva spilleren fikk av Xavi.

Flick kommer til klubben

Utlånet fra Brighton var ferdig, og Fati var hjemme i Barcelona igjen. Etter mye om og men fikk klubblegenden Xavi sparken som trener, og Hansi Flick ble presentert. Det var en rolig sommer på overgangsmarkedet for klubbens del grunnet økonomiske utfordringer og FFP restriksjoner. Lenge var det snakk om å forsterke venstrekanten med landsmann Nico Williams, noe som tydet på at Ansu ikke var i klubbens planer fremover. Det ble ikke tilfellet, og pragmatikeren Flick var tydelig fornøyd med stallen og frydet seg over talentet til Fati, og andre.

Pre-season kunne tyde på en revitalisering av Ansu, og lovordene fløy fra tyskeren. Fati spilte store deler av pre-season turneen, og endte med to mål, ett mål mot Ac Milan, og ett mål mot Tottenham i Johan Gamper kampen. Gleden ble kortvarig for under en treningsøkt pådro spilleren seg nok en skade, denne gang i foten, som satt han ut av spill i 55 dager og 5 kamper fra sidelinjen. Etter nok en rehabilitering kom neste skade kort tid etter i november, hvor hamstringen fikk seg en smell på treningsfeltet og satt Ansu ut av spill i nye fire uker.

Nå på nyåret tok Flick en samtale med Fati hvor han tydelig kommuniserte at det beste for han var å finne en ny klubb, ettersom det er andre som har prestert høyt og veien tilbake i laget er lang og tøff. I februar uttalte Flick at han hadde sett flere situasjoner på treningsfeltet hvor Ansu viste toppnivået han innehar, og at han var nærmere laget. Nå er vi i april, og sesongen skal oppsummeres. Etter å blitt utelatt fra flere kamptropper har Fati funnet plass på benken igjen, men har til gode å få spilletid. Som nevnt innledningsvis, med potensielt 14 kamper igjen er mulighetene få for Fati, og det er lite sannsynlig for noe betydelig rotasjon i 11’eren som har fungert så godt på vei mot alle titler.

Baksiden av medaljen – Psykologiske utfordringer for unge talenter

Når man ser på Fati sin karriere under lupen kan man ikke se vekk ifra presset og belastningen det har på psyken til en gutt og spiller i utvikling. Å debutere som 16-åring og innta fotballscenen på viset Fati gjorde har sine baksider.

Bojan Krkic, tidligere stortalent og nå rådgiver for klubbens unge talenter har delt sine erfaringer og råd angående Ansu Fati, og de psykologiske utfordringene som følger med å være et ungt talent i en av verdens største fotballklubber. I mars 2023 ble Bojan spurt råd til unge spillere som Ansu Fati.

“Ikke bare til ham, men til alle unge spillere. Mitt råd er at de forstår hva det betyr å bære denne drakten; det er tusenvis som hadde gått til fots for å spille. Det er unge spillere som allerede ønsker spille på A-laget, man bør ha ro og tålmodighet.”

Ikke nok med at Ansu bærer Barcelona-drakten, mediene og klubben utpekte Ansu til Messi sin arvtager, og i veldig ung alder ilagt et umenneskelig press. Man kan diskutere om å gi draktnummer 10 så tidlig var et feilskjær av klubben. Med det har klubben ofret langsiktig sportslig suksess for kortsiktig økonomisk gevinst i form av draktsalg?

Bojan som nå en viktig rådgiver for klubbens unge spillere og akademi har åpent diskutert sine personlige erfaringer og helseutfordringer som medfulgte hans tidlige suksess og de høye forventingene i Barcelona. I dokumentaren sin har han beskrevet hvordan han opplevde angst og stress, spesielt i sammenligninger med Lionel Messi:

“Jeg hadde angstangrep, men ingen ønsker snakke om det. Fotballen er ikke interessert.” Bojan understrekte videre behovet for klubber og støtteapparat gir nødvendig støtte til unge spillere for å håndtere presset. Har støtten vært tilstrekkelig for Fati? Hvordan opplevde han sammenligningen med Messi? Det sår liten tvil om at det har hatt en påvirkning på Fati sin mentale helse og selvtillit, men i hvor stor grad kan kun spilleren selv fortelle.

Så hvor gikk det galt?

Skal man utpeke en ting hvor det gikk galt for Ansu Fati så er det den første kneskaden som satt han ut av spill i en kritisk tid av karrieren. Samtidig mener jeg det er mer sammensatt enn som så, en skade alene har ikke gjort dette talentet til en skygge av seg selv. Nå 22 år har Fati mistet røft 111 kamper for Barcelona til skade, og det ser ikke lyst ut for en fremtid i klubben. Det psykologiske presset ilagt av klubben og supportere, kombinert med skademarerittet, en litt for synlig forelder i media, og uheldige forsøk på å starte på nytt tror jeg har ødelagt muligheten for Ansu Fati i Barcelona.

Det er også fremkomsten av nye talenter og spesielt Yamal som setter store sperrer for Fati. Fotballen er beinhard og venter på ingen. En markedsverdi på 100 millioner euro er nå snaue 5 millioner euro ifølge transfermarkt, og få klubber kan påta seg den høye lønnen til Fati. Dette etterlater spilleren og klubben i en slags limbo. Spilleren selv vil bli værende, og har sin fulle rett til det, men spilletid skal han se lenge etter. Uten spilletid blir det færre friere fra andre klubber. Klubben må frigjøre lønnen skal det være rom for forsterkninger til sommeren.

Så hva skal skje?

Uansett hva, ønsker jeg Ansu det beste og lykke til. Det er masse fotball igjen i den rappe venstrevingen, men ikke på nye Nou Camp, som jeg tror vi alle en gang håpte.

Hva tenker dere? Diskuter under!

Bilde: Goal.com