Fotballentusiast, forsker og mangeårig Barcelona-supporter Johannes Nymark skriver engasjert og lidenskapelig – men samtidig saklig og kritisk – om klubbens 120 år lange historie.

Nymark har gått klubbens historie i sømmene for å finne ut hva det er som gjør Barça til «mer enn en klubb» – eller i hvert fall hva som en gang gjorde Barça til «mer enn en klubb». Forfatteren løfter nemlig frem det betimelige og ukomfortable spørsmålet som mange supportere muligens har stilt seg de siste årene: Er Barcelona lenger «mer enn en klubb?». Nymark går riktignok ikke fullstendig i dybden her, men spørsmålet er likevel noe den tenkende supporter bør fundere på etter å ha lest boken.

Hoveddelen av boken er – slik bokens forside antyder – viet til noen av de mest innflytelsesrike personene i klubbens historie, helt fra den spede begynnelse i 1899 og frem til i dag. Personene er nærmere bestemt Joan Gamper, Josep Sunyol, Ladislau Kubala, Johan Cruyff, Diego Maradona, Pep Guardiola og Lionel Messi.

Ved å redegjøre for hver av disse personenes virke i klubben, viser Nymark hvordan og hvorfor klubben etter hvert ble en regional institusjon for modernisme, frihet, solidaritet, demokrati og kosmopolitisme. Forfatterens artige personlige anekdoter og omfattende kunnskap om katalansk kultur og samfunn bidrar til å gjøre boken både underholdende og tankevekkende. Selv om Nymark skriver engasjert og lidenskapelig om klubben, fremstår fortellingen alltid som saklig og nyansert.

Og om noen fortsatt skulle være i tvil om fotball er politikk eller ikke, så vil man nok ikke være det etter å ha lest boken. Nymark fremhever nemlig de tette bånd mellom klubben og den katalanske frigjøringsbevegelsen. Samtidig påpeker forfatteren hvorfor det på ingen måte var gitt at det skulle bli nettopp slik. Som de fleste andre historier, er nemlig også historien om Barça full av tilfeldigheter.

Ser man boken under ett, kan det muligens innvendes at forfatteren er litt tam i beskrivelsene av enkelte av de aller beste i klubbens historie, som Xavi, Iniesta, Ronaldinho og særlig Messi. Men det er riktignok ikke enkeltspillerne fortellingen handler om. Det sentrale i fortellingen er nemlig klubben som institusjon, drøftet og forklart gjennom et utvalgt knippe personer. Størsteparten av bokens målgruppe har nok uansett mer en god nok kjennskap til de nevnte spillerne, slik at det strengt tatt ikke er nødvendig å skrive side opp og side ned om dem. Derfor fremstår det som skjønnsomt når Nymark begrenser omtalen av disse og fokuserer på det mindre velkjente.

Johannes Nymark har ført i pennen en velskrevet og interessant fortelling om hvordan og hvorfor Barça ble den klubben den ble. Selv for den beleste og ihuga Barça-supporter vil nok boken være god lesning.