AS har snakket med LFPs president Javier Tebas om forskjellige temaer innen den spanske fotballen.
Klubbene må fortelle LFP om alle detaljene rundt sine signeringer. Hvor mye kostet James og Luis Suárez? Tallene er nok en gang forskjellige mellom kilder i Spania og andre steder…
– Lag i en sunn økonomisk posisjon, som Madrid og Barça, gir sin dokumentasjon senere, men vi ser ikke på hvorvidt signeringen er overdreven eller ikke, hvis det er det du tenker på. Vi ser ikke på om de er billige eller kostbare, på den måten supporterne diskuterer. Her ser vi på om klubben kan betale eller ikke.
Hvor mye kostet de?
– Når vi har fått informasjonen kan vi fortelle deg det. Inntil videre, spør dem. Men én ting er sikker: disse lagene kan gjøre slike signeringer fordi de har en god økonomisk helse, og av den grunn ber vi også om mindre dokumentasjon.
Kan det bli sett på som urettferdig? Følelsen er at Barça og Real Madrid er mer beskyttet, de er ikke gjenstand for økonomisk kontroll…
– Som Athletic og Sevilla, er disse klubbene ved god helse, og vi trenger ikke å våke over dem. De har ingen gjeldsproblemer.
Angående Luis Suárez. Vil LFP gjøre hva som helst for å sikre at El Clásico spilles den 26. oktober, noe som vil tillate ham å få sin debut?
– Det kommer ikke til å bli noen innflytelse for å kringkaste den på den ene eller andre dagen. Dessuten har vi fortsatt ikke fått timeplanen… Det som er klart, er at straffen til Luis Suárez bør reduseres fordi den er overdreven i forhold til hva han gjorde.
Når vi snakker om Barça, la meg stille deg et spørsmål som mange lurer på, nå som Catalonias president Artur Mas ønsker en folkeavstemning om uavhengighet. Vil Barcelona kunne spille i La Liga hvis Catalonia skiller seg fra Spania?
– Jeg liker ikke å spekulere i ting som ikke kan skje. Catalonia vil alltid være en del av Spania. Dersom Catalonia en dag ikke lenger er spansk, så vil det bli annerledes. Jeg er ikke bare bekymret for Barça, men for Gimnàstic, Girona, Espanyol, Llagostera, Sabadell. Hvis regelene ikke endres, så vil de ikke være i stand til å spille i vår liga. Regelene vil måtte endres. Lag fra Andorra, for eksempel, kan spille i våre ligaer fordi regelene gir særskilt rom for dette. Regelene måtte forandres. I prinsippet vil ikke Barcelona kunne spille i den spanske ligaen uten en avtale mellom landene.
Hva har World Challenge å bety for LFP og lagene?
– Økonomisk fordel, ikke sant?
Og for at de skal reise til Thailand og Australia?
– Klubbene må å vite at det viktigste er å samarbeide om utvidelsen av merkevaren La Liga. Hvis alle ønsker å komme ut med mer, og ikke bare Madrid og Barça, så må det gjøres. Det er et vellykket prosjekt. Bedre enn forventet
Dette skjer akkurat når den nye kontrakten om TV-rettighetene er i ferd med å bli avgjort…
– Beløpene kommer til å øke. Det er det som er forventet.
Hvor mye?
– Hvis rettighetene i øyeblikket er verdt 800 millioner, håper vi at de i 2016-17 vil være verdt 1.000 millioner. Til tross for den økonomiske krisen. Takket være den nye forretningsmodellen, spesielt i utlandet, og den nye strategien til TV-selskapene.
Hvor mye av inntektene vil komme fra Spania og hvor mye fra utlandet?
– Vi vil vokse mer i utlandet enn i Spania. Markedsandelen i utlandet vil gå fra 35% til 38%.
Gjør Madrid og Barça ting vanskelig for å få godkjenning for at rettighetene blir solgt samlet, og samtidig oppholder godkjenningen av det nye regelverket?
– Det kollektive salget av rettighetene er en ugjendrivelig prosess. Det må være sånn. Og jeg tror at Madrid og Barça må stå i spissen for den. De er maskinrommet til spansk fotball og vi trenger å jobbe med dem. Hva disse to kan gjøre, er å tillate at alle kan vokse. De må fortsette å være konkurransedyktige, slik at de kan beholde sine stjerner og dette må garanteres med det kollektive salget. Veksten må skje uten at det holdes tilbake.
Kampfiksing. AS avdekket at Sporting Tenerife ble anklaget forrige sesong. Er det riktig?
– Det ble sendt dokumenter til politiet, takket være vår årvåkenhet rundt kamper og veddemål. Vi behandler alle uregelmessigheter, og hvis vi trenger å sende våre dokumenter, så gjør vi det, slik at de kan bli undersøkt.
Dere dannet en antikorrupsjonsavdeling, med Manuel Quintanar i spissen. Virker det?
– Veldig bra. Jeg er veldig fornøyd med jobben som er blitt gjort. Det er mye mer informasjon i sirkulasjon nå enn tidligere, og jeg merker mer årvåkenhet rundt de mulige problemene med potensiell kampfiksing. Kursen vi har staket ut har blitt godt mottatt i de profesjonelle garderobene. Alle spillere, trenere og ledere står bak det. Vi må fokusere på dette, fordi det finnes kriminelle overalt. Det kommer flere nyheter snart.
Fortell meg noe…
– Vi kommer til å undertegne en avtale om å samarbeide med skoler mot rasisme. Det handler om bevisstgjøring og utdanning.
Sesongkort. Dere har igjen bedt om at prisene reduseres for å øke inntektene og publikumsoppslutningen.
– Ja. Det er grunnleggende. Sesongkortene setter prisene. Prisene har gått ned, og det er fordelaktig for alle.
Investeringsfondene bekymre dere…
– Det finnes et utkast til en forskrift. Vi tar det til UEFA og FIFA. Det handler ikke om å forby dem, men å regulere dem.