Barcelona gjør seg klare til å ta imot Bayern München på Olympiastadion. 

Barcelona – Bayern München

Tid: Onsdag 23. oktober, Kl. 21:00

Anledning: Champions League, 3. Runde

Sted: Estadi Olímpic Lluís Companys, Barcelona 

Sending: TV2 Play  

Flicks store test

Det er duket for det som er sesongens største oppgave så langt for Barcelona. I tredje runde av Champions League-gruppespillet møter de ingen andre enn sin gamle CL-nemesis, Bayern München. I en kamp som kan vise seg å bli avgjørende når gruppespillet er ferdigspilt, er dette også Hansi Flicks første store test som Barça-trener. Etter en dominerende 5-1-seier mot Sevilla i helgen, fortsetter Barcelona å se ut som et av Europas sterkeste lag, men spørsmålet gjenstår: Kan de endelig bryte forbannelsen mot Bayern?

Bayern München – En urokkelig kjempe

Bayern München er et lag som ikke trenger noen stor introduksjon. Som Tysklands største klubb og en europeisk stormakt er de kjent for å være en tøff motstander. Selv om de på overraskende vis ikke tok ligagullet i fjor, har de denne sesongen startet sterkt under sin nye trener Vincent Kompany. Bayern ligger på 1. plass i Bundesliga etter syv kamper, med fem seire og to uavgjorte. I Champions League har de, slik som Barcelona, vunnet én kamp og tapt én, og står dermed med tre poeng etter to runder. I første runde knuste de Dinamo Zagreb hele 9-2, mens de i andre runde gikk på et knepent 1-0-tap mot Aston Villa i en jevnspilt kamp. De vil derfor være sterkt motiverte til å ta med 3 poeng hjem fra Montjuïc.

Når man snakker om Bayern, kommer man ikke utenom å nevne Harry Kane. Den engelske superspissen har vært i sin livs form etter overgangen til München, og sammen med Michael Olise, en av sommerens store signeringer, har han skapt et dødelig partnerskap som Barcelona må finne en måte å håndtere på. I tillegg til disse spillerne er det ikke mangel på andre stortalenter i Bayerns stjernegalleri: Manuel Neuer, Alphonso Davies, Joshua Kimmich, Leroy Sané og Thomas Müller er et par av disse kjente ansiktene. Det store spørsmålet er om vi får se Bayerns juvel Jamal Musiala i dette oppgjøret. Den 21 år gamle maestroen har vært ute med skade og det er fortsatt uvisst om han rekker å bli klar til onsdag kveld. 

Barcelona og Bayern München: Historikk

Barcelona og Bayern München har en rik historie fylt med minnerike oppgjør, hvor enkelte er gode minner mens flere av dem gjør mer vondt i Barça-hjertet. 

  • 1995/96 UEFA Cup, Semifinale 1: Bayern München 2-2 Barcelona
  • 1995/96 UEFA Cup, Semifinale 2: Barcelona 1- 2 Bayern München (3-4)

Bayern München vant 4-3 sammenlagt i det første offisielle oppgjøret mellom lagene noen gang, i semifinalen av UEFA Cup, forgjengeren til Europa League.  

  • 1998/99 Champions League, Runde 3:  Bayern München 1-0 Barcelona
  • 1998/99 Champions League, Runde 4: Barcelona 1-2  Bayern München 

Første gang Barcelona og Bayern München møttes i Champions League var i 1998/99-sesongen. Lagene var i samme gruppe, og Barcelona stilte med stjerner som Luis Enrique, Xavi, Rivaldo og kaptein Luis Figo. Det var likevel ikke nok mot Bayern, som vant 1-0 i München under ledelse av kaptein Oliver Kahn, og fulgte opp med en 2-1-seier på Camp Nou. Bayern vant gruppen, mens Barcelona endte på 3. plass bak Manchester United. Ironisk nok møttes Bayern og United senere i finalen på Camp Nou, der Ole Gunnar Solskjær ble helten med sin overtidsscoring for United. 

  • 2008/09 Champions League, Kvartfinale 1: Barcelona 4-0 Bayern München 
  • 2008/09 Champions League, Kvartfinale 2: Bayern München 1-1 Barcelona (1-5)

I 2009 møttes Barcelona og Bayern igjen, denne gangen i kvartfinalene. Det var starten på Pep Guardiolas storhetstid i Barcelona, som raskt hadde utviklet seg til en ustoppelig maskin. Ledet av Lionel Messi tok Barcelona en overlegen 4-0 seier på Camp Nou, i en kamp hvor de lett kunne ha scoret dobbelt så mange mål. Dette regnes fortsatt som en av Barcelonas beste prestasjoner mot Bayern. I returoppgjøret i München spilte de en kontrollert 1-1 kamp og avanserte videre. Den sesongen tok Barcelona «trippelen» og avsluttet året med «sekstuppelen».

  • 2012/13 Champions League, Semifinale 1: Bayern München 4-0 Barcelona 
  • 2012/13 Champions League, Semifinale: 2 Barcelona 0-3 Bayern München (0-7)

Et oppgjør Barcelona gjerne skulle ha glemt, da Tito Vilanovas Barcelona gikk på en 4-0 smell i München. I returoppgjøret hadde Barcelona ingen respons å komme med og etter enda et braktap, denne gangen på hjemmebane endte det med sammenlagt 7-0 til Bayern og et traumatiserende minne for Barça-supporterne. Bayern München ledet av Jupp Heynckes endte med å ta sin 5. CL-tittel da de slo Lewandowski og Dortmund på Wembley et par uker senere. 

  • 2014/15 Champions League, Semifinale 1: Barcelona 3-0 Bayern München 
  • 2014/15 Champions League, Semifinale 2: Bayern München 3-2 Barcelona (3-5)

Luis Enrique sitt Barcelona med Messi, Suaréz og Neymar sørget for at Barcelona tok seg videre mot Bayern i 2015. Det var Lionel Messi magi som sørget for en komfortabel hjemmeseier, etterfulgt av Neymars brillianse i returoppgjøret. 


 Lionel Messi sitt andre mål mot Bayern München i 2015 var et kunstverk uten like. 
  • 2019/20 Champions League, Kvartfinale: Bayern München 8-2 Barcelona

Dette behøves ikke å gjenfortelle da resultatet er nok i seg selv. Hansi Flick og Robert Lewandowski var to av de viktigste profilene bak Barcelona sitt største tap i Champions League noensinne i det som også er den største seieren i utslagsrundene av CL noen gang. 

  • 2021/22 Champions League, Runde 1: Barcelona 0-3 Bayern München
  • 2021/22 Champions League, Runde 6: Bayern München 3-0 Barcelona

Barcelona var aldri i nærheten av å konkurrere mot Bayern da Ronald Koeman og Xavi fikk servert hvert sitt tap av tyskerne i gruppespillet. Barcelona endte på 3. plass i gruppen og dermed en plass i Europa League-playoffs.  

  • 2022/23 Champions League, Runde 2: Bayern München 2-0 Barcelona
  • 2022/23 Champions League, Runde 5: Barcelona 0-3 Bayern München

Barcelona skulle nok en gang møte Bayern i Xavi sin første fulle sesong som Barcelona-trener. Det første oppgjøret var det nærmeste Barcelona hadde vært å kunne yppe seg med Bayern siden 2015, men sjansesløseri og konsentrasjonsglipp i forsvar gjorde at Bayern likevel tok seieren til slutt. I returoppgjøret var Barcelona tilbake til å ikke være i nærheten og for andre sesong på rad endte katalanerne på 3. plass og havnet i Europa League.  

Det er ikke vanskelig å se hvor katastrofalt det har gått tidligere når Barcelona har møtt Bayern. Av 15 kamper spilt mellom lagene, har det vært 11 Bayern-seire, 2 uavgjorte og kun 2 Barça-seire. Dette er en statistikk som Barça må snu, og forhåpentligvis starter innhentingen på Olympiastadion denne uken. 

Barça XI

Nå er tiden kommet for Hansi Flick å vise hva han har jobbet for siden han tok over som Barcelona-trener. Laget hans har sett imponerende ut de siste ukene, men det er mot Bayern de virkelig må levere. I oppgjøret mot Sevilla var både Fermín López, Dani Olmo og ikke minst Gavi tilbake fra skade. Fermín fikk spilletid i andre omgang, mens Dani Olmo forble på benken. Gavi fikk et følelsesladet innhopp fem minutter før slutt, til stående applaus. Eric Garcia er imidlertid utilgjengelig på grunn av en skade han dro på seg under oppvarmingen mot Sevilla, noe som gir Flick ett mindre alternativ. 

Hvis man tar i betraktning at Flick velger oppstillingen sin ut ifra de spillerne som har vist at de fortjener en plass i laget, så er det ikke tatt for gitt at noen av spillerne som kommer tilbake fra skade skal valse rett inn i 11’eren. Spillere som Frenkie de Jong, Gavi eller Fermín har ikke fått mange muligheter til å vise hva de kan, og det er derfor sannsynlig at de ikke blir å se fra start. Dani Olmo derimot er en av spillerne som har vist tidligere at han fortjener en plass, men ettersom han nettopp er kommet tilbake fra skade, blir det spennende å se om han går rett inn fra start eller om spillere som Pau Víctor, Ansu Fati eller Pablo Torre blir den utvalgte mot mektige Bayern München. 

Forslag til lagoppstilling: 

Peña

Koundé – Cubarsí – Martínez – Balde

Casadó – Pedri

Raphinha – Olmo – Yamal 

Lewandowski 

Oktoberfest?

Oppgjøret mot Bayern kan være en avgjørende kamp for resten av Barcelonas sesong. En seier mot sin europeiske nemesis vil ikke bare styrke lagets sjanser i Champions League, men også gi dem en enorm selvtillitsboost før alltid intense El Clásico mot Real Madrid til helgen. Klarer de å overvinne Bayern, kan momentumet fra den seieren være nøkkelen til å også ta ned Los Blancos i helgen. Hansi Flick har en stor uke foran seg, men målet er å vinne begge kampene og gjøre Barcelona til et lag man virkelig skal frykte denne sesongen.

Visca Barça!🔵🔴  

Bilder: FC Barcelona.

Hva håper dere å få se i denne kampen? Hva tror dere stillingen blir? Bli med i diskusjonen på Blaugrana sin Discord: https://discord.gg/yt8UHW6ByX  

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra ChatGPT, og kvalitetssikret av Blaugranas skribenter.